Tonite nak share idea dessert untuk berbuka..
Senang & kompem jadi kalau follow resepi ni..siap tips lagi utk dapatkan texture yg smooth tanpa rongga2 udara mcm spongebob..tak caya try la.. :)
BAHAN- BAHAN:
Untuk Puding
1 tin susu cair (susu segar pn bole)
1 tin air
6 biji telur
1/2 cawan gula (anggaran 3-4sudu besar gula)
1 sudu teh asen vanilla (penting utk kurangkn rasa telur tpi jgn terlebih, puding akan rasa pahit)
1 sudu besar tepung kastard (optional, xda pun still jadi)
Untuk Karamel
3 sudu besar gula
2 sudu besar air
CARA- CARA:
1. Untuk sediakan karamel (gula hangus)..Panaskan loyang besi dan cairkan gula..bila gula cair dan kemerah-merahan masukan air dan ratakan supaya menutupi keseluruhan permukaan loyang. Biarkan kering dan menjadi satu lapisan. *karamel jgn terlalu hangus dan mesti dibiarkan kering.
2. Blend kesemua bahan2 puding sehingga sebati. *tak perlu terlalu lama utk elakan buih2. Tuangkan kedalam loyang dan kukus selama 30-40min. *utk elakkan texture menjagi berongga kukus dengan api yg perlahan.
3. Sejukan terlebih dahulu sebelum masukkan ke dlm peti sejuk. Bila dah sejuk telangkupkan diatas pinggan. *pastikan sejuk sebelum telangkup utk elakan puding ranap kerana masih panas.
P/s: Mmg byk version resepi puding ni..1st trial guna resepi lain i dpt texture x smooth but rasa mmg cedap, 2nd trial using resepi di atas texture very smooth n rasa lagi cedap!..
SELAMAT MENCUBA :)
nak cubee!!
ReplyDeletesila2..cng je pn sue :)
ReplyDeletenampak sedap teringin nk cuba..!!?
ReplyDeletemasa kukus ni perlu tutup dgn aluminium foil x Loyang?
ReplyDeletenmpk menarik... kena cuba ni :)
ReplyDelete