Allow me to visit you ^_^

Pages

Sunday, November 20, 2011

INFO: Soal Jawab Buku Pink Baby (Rekod Kesihatan Ibu Mengandung)


Salam syg sume.

 Mom to be sume dah buat buku pink?--Belom?haha..samalah kite..
1st pregnancy ni mmg blur cikit..then i byk tanya org yg dh berpengalaman tapi info & details x complete..
  so i blogwalking & tanya en google je..thanks a lots to all hot mommy blogger for info..
 
Sangat risau ok!..risau klu2 i main serbu je klinik then kena marah dgn nurse..xmo3 :(
Dh la hubby x dapat teman buat buku pink..sob3 :(
nak ajak mak mertua la teman..
 
Nerves plak nak buat buku pink..kamon2..i can do it..haha! :P
 
Jom semak checklist sebelom serbu klinik..
Dan sedikit tips sebelom ke klinik :)

Penting ke buat buku pink?..DEFINITELY!
In case time deliver ada apa2 complication or etc2 private hosp terpaksa rujuk ke hospt gov.
So buku pink ni amat penting sebagai rujukan di hosp gov.
Private hosp pun ada rekod jgk tapi lebih baik sediakan payung sblm hujan..

Bila bole buat buku pink?
Start tahu pregnant dh bole buat..lagi awal lagi bagus..
mitos org dulu2: buat bila kandungan masuk 3bulan..haa..siapkan la telinga kena bebel dgn nurse..haha

Nak buat dekat mana?
Rujuk klinik Desa/ Kinik ibu & anak di daerah anda menetap (yg plg dekat). Penting ni!..utk elak kes membuang masa & tenaga menunggu alih2 kena pergi klinik lain yg plg dekat dgn daerah anda menetap.
 
Pukul berapa nak pergi?
Datang awal..klinik buka 8am tapi better dtg awal utk ambil no giliran..earlier  is better!

Nak bawa apa?
- 2 salinan sijil nikah
- 2 salinan kad pengenalan isteri
- 2 salinan kad pengenalan suami
- gambar berukuran paspost suami dan isteri (2 keping setiap seorang)
 
p/s: jgn pergi melenggang..nanti ada yg kena datang semula..
 
Dorang check ape je?
- urine test
-blood test (omg!...pengsan *_*)
-nurse checkup: blood pressure, breast, tummy & etc2 (aiyok!)
-doc checkup


Ini hasil blogwalking & pengalaman org lain ye..situasi & keadaan mungkin berubah ikut kawasan..haha
ok 2je..
 

 
psssssst: nak tanya cikit..klu public holiday klinik ibu & anak cuti x?
pls la jwb x cuti..bole hubby temankan i..pls3..sb next monday cuti awal muharram..okbai

 
 
 

9 comments:

  1. i punye next appointment awal muharram ni...dlm hati tertanya2 jugak diorang ni x cuti ke? hehe

    ReplyDelete
  2. ekin nak g klinik panel je
    sbb doktor kate kat situ pon buku pink jugak
    mls nak g klinik kerajaan

    ReplyDelete
  3. eerr...pasal salinan sampai 2 tu tak de pulak rasenyer..cume die mintak nak tengok jer.. kalau kad nikah tak buat lagi[in case] bawak jer sijil nikah gabak tu.. :)
    part amik darah tu memang *dang..!! huhu.. tetiap kali check-up tau kene cocok...gggrrrr....;)

    ReplyDelete
  4. nana:really..ada harapan buka kot..haha

    ekin:ala..suruh la dorg bkak..nak hubby teman..sob2..

    klinik panel pn ok..janji rekod complete..nk p panel jgk la..hihi

    aty:yeke?sibek ada kad nikah :)
    ni sume survey based on pengalaman org lain aty..emah pn xsure jgk..
    alamaaaaaaaaak!...tetiap kali..mati la :(

    ReplyDelete
  5. wahhh..ade buku pink pulak...semoga semuanye berjalan lancar emah

    ReplyDelete
  6. teacher anis: ye syg..ini la ncib ibu mngandung..hahaha..btw thanks dear :)

    ReplyDelete
  7. eh, nnt nurse akan check ur cik B kan??? hehehe time tu mmg paling geli skali....malu ok...make sure x da gigitan syg kat situ....hahaha

    ReplyDelete
  8. ainnazari: ahha..x sure la yg 2 dear..sb x penah check lagi..hahaha.. :P

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...