Allow me to visit you ^_^

Pages

Tuesday, April 19, 2011

Project D.I.Y: Doorgift...boxes~~

Salam ols,
Hee.. =D
Aceli i malu nak share dengan u ols project kecil-kecilan i ni..btw after i did some blogwalking then tetiba rasa nak contribute something to B2B yg tengah cari idea untuk cut cost for wedding doorgift..1st time ni nak buat tutorial utk project D.I.Y...hope korang suka ye..ngee~~



~~TUTORIAL TO MAKE CUTE BOXES~~

contoh box yg dah siap =)

1. Sediakan bahan2 yg diperlukan (mcm nk masak plak..huhu)

2. Lipat kertas menjadi 2 bahagian..make sure satu side lebih 1cm supaya kotak boleh ditutup..
lipat agak2 je ye..x payah ukur exactly..hehe

3. Potong kertas tadi dgn menggunakan pisaw..
guna pisaw senang dari gunting..(perlu ke btaw..pa2 jela)

4. Lipat kertas tadi menjadi 4segi sama..potong kertas yg selebihnya..
 5. Lipat kertas tadi supaya dapat center of paper..(paham x ayat ni..huhu)

6. Kemudian lipat semua bucu ke center of paper...
(digalakkan tekan setiap lipatan supaya kotak senang dibentuk)

7. Lipat lagi kertas tadi ke center of paper..
(lipat sume bahagian supaya dapat base utk kotak)

 Ha...inilah hasilnya selepas dilipat dan dilipat berkali2..eh..oh..x ciap ag..sabar2..

8. Ok sekarang buka lipatan tadi supaya menjadi cenggini..
bole x stakat ni?dun give up taw!..cenang je ni..

9. Ok..ni step paling critical..perlukan magic finger..hee..tipu je..
kali ni lipat dgn penuh kasih syg taw..ckit je lg..

After lipat dgn kasih syg ini la hasilnya..then lipat lagi satu bahagian

10. Tadaaa...dh siap pn base & penutup kotak..
kemaskan base kotak dgn menampal lebihan kertas tadi..

11. Lekatkan reben pada kotak..i prefer gam UHU dari glue gun..supaya x somot dgn gam..

12. Ok..gam kan reben supaya menjadi bentuk ribon..
(bahasa apala yg i guna ni..haish..fail)

tadaaaa...ni la yg i maksudkan..reben menjadi ribon..ngee =D

13. Lastly gam kan munge atas ribon..ok dh siap!!!
.

.

.

.

.

.

.

.

Teng3...

Final result..ok x?ok x?hee

Box ni sebesar tapak tgn je..korang bole letak candy o pa2 yg korang suka..

korang jgk bole guna reben yg santek2..

wee..i dh buat 200++..100 more to go..mercy2..



INGAT!!! buat dengan kasih syg taw..mase buat cuba bayangkan muka bahagia tetamu korang bila dpt kotak ni..dari situ korang bole sebarkan kasih syg korang..dan bayangkan t tetamu korang jadikan kotak ni sebagai kotak pin mereka..hehehe...enuf!!!!..pjgnya hayalan..hopefully sume tetamu suka dan x buang kotak ni..penat i buat taw..btw i letak kotak ni dalam paper beg..huhu..so xda la nampak sgt kesomotan hasil kerja tgn i..ngeeeeeeeeee =D



pssst: i ingin mengambil kesempatan ini utk mengucapkan byk2 time kaseh pada yg sudi bantu i siapkan kotak2 ni..especially to cik amal amai and cik bell..masehhhhhh =)



love,
emahsomel ^_^










9 comments:

  1. emah...i ade jugak buat box ni tapi taktau la nk isi ape dlm dia...any suggestion? hehe

    ReplyDelete
  2. hmm..dalam kotak pemikiran i hanya nampak candy je yg muat masuk dlm box ni..*ayat skema*..hhehehe

    ting3...idea lain:
    1. Key chain (sgt suka kumpul key chain)
    2. pin (khas utk women)
    3. tataw dh..jemmmm... :P

    ReplyDelete
  3. comel! rajin aih emal somel nih... ^____^ jeles i

    ReplyDelete
  4. ci mira: hehe..u pn bole try buat..cenang je..btw mood b2b ni yg buatkan i double triple rajin..hehe

    hana: thanks hana..try la..

    mira: hee..maseh mira..mai la tlg emah wat..ada lg 100 x c.ap..huhu ^_^

    ReplyDelete
  5. nak jgk doorgift tu.....waaaa

    ReplyDelete
  6. i tk faham la..camne lebihkan 1cm tu.. i tak faham camne nk bg satu kotak satu lg penutup..huhu..

    ReplyDelete
  7. lady caca: ok2..kertas A4 u kena lipat jadi 2 bahagian..but satu bahagian u lebihkan 1cm..so u akan dpt 2 helai kertas..yg kecil jdi base..yg besar jadi penutup..faham x?huhu..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...